Tuesday, March 9, 2010

Nasi Goreng Alalatuk

Mari tuan puan, mari dekat, mari rapat..saya ada resepi baru nak dikongsi..tidaklah terlalu baru..tapi baru jugak lah kalau nak dikira orang baru macam saya nih..he he..

Ada cerita sikit nak dikongsi..saje nak lepas geram sebenarnye..cuti mid sem aritu aku balik la umah kt kampung nu..cam biasa la..keje-keje kt umah tu dah jadi rutin harian..ada la al kisah satu malam ni, mak suoh tanye abang ngan abah, diorang nak dinner tak..kalau diorang nak, mak mintak aku gorengkan pape yang patot..

So aku dengan rajinnye pegi la ketuk bilik sorang demi sorang bertanyakan soalan yang mak suoh tanya tadi..dah macam hotel service dah ni...high class kau! hu hu...aku punye la panjang lebar bertanyakan diorang, penuh budi bahasa agi..jawapan diorang pendek jek..sama pulak tu... 'Tak Nak!'

Aku yang kelaparan ni pegi la tung-tang tung tang kat dapor tu sorang2..dah siap masak, aku cedok la seberapa yang aku nak, pastu aku melantak la sorang2..tak lama lepas tu,mak masuk dapur cedok sepinggan, abang masuk dapur cedok sepinggan, abah pon same..Chettt! konon masing-masing jawab tak nak..buat2 tak lapa..

So kepada anak-anak dara kt luar sana tu, jangan la terpedaya ngan jawapan2 yg diberikan..baiklah korang sediakan makanan macam biasa jek..aku pon sengaja sediakan lebih aritu, kot la aku leh makan tengah-tengah malam bila aku lapar nanti..haih...kempunan ler...

Resepi aku malam tu : NASI GORENG ALALATUK!
aku pon tak tau nape nama die alalatuk(aku yg bg nama ni)..mungkin sebab masa aku kacau2 nasi kt dalam kuali tu bunyi dia Tak! Tuk! Tak! Tuk!

Bahan-bahan dan cara nak masak adalah :

1.  Seidakan dulu nasi putih untuk beberapa mulut yang nak makan

2.. Amik kuali, pastu masukkan minyak sikit, pastu panaskan..

3. Amik bawang merah dan bawang putih, pastu hiriskan halus2, pastu masukkan dalam kuali yang tengah panas tadi...

4. Kasi naik bau sikit bawang tu, pastu masukkan sambal ke, belacan ke untuk ditumis..kalau tak nak pedas, tak yah la letak banyak2

5. Pastu letakkan garam secukup rasa..nak tau masin ke tak, try la rase bahan yang ditumis tu..kalo boleh biarlah cukup dan rata rase pedas, masin, manisnye...
6. Pastu agak-agak dah kering sikit sambal tu, baru la letakkan nasi putih..

7. Pastu kacau nasi tu dengan bahan-bahan yang ditumis

8. agak-agak dah rata, barulah leh letakkan kicap masin atau kicap manis..pastu kacau agi

9. pastu kalau korang de perasa tambahan, leh la letakkan secukup rasa..cam mak aku ni, memang kt tepi dapur de je perasa..aku pon tak tau pe nama sebab mak letak kt lam bekas laen..aku panggil benda alah ni secret recipe mak..yang pasti bukan ajinomoto,okeh

10. Pastu leh la rase nasi tu..dah cukup ke rase pedanye, rese masinnye, rase manisnye..kalau tak, letak la kicap masin ke kicap manis ke..sampai korang dapat rase yg korang nk

11. letak ke tepi dulu nasi tuh, letak la kt mana2 tepi pon, tepi peti sejuk ke, rak pinggan ke, ikut suka korang la

12 okeh seterusnya, amik telur barang sebiji dua, pecahkan dan masukkan lam bekas.

13. amik bawang besar, hiris halus2, amik garam secubit, pastu masukkan lam bekas yg de telur tadi..nak sedap agi, perahkan limau kasturi secukup rasa, pastu kacau3...wah, kecur air liur aku la

14. pastu ape agi, goreng la..dah kuning elok, angkat, hiris cantik2

15. nak tambah agi, amik kubis, koyak sehelai dua, basuh, hiris halus2

16. dah setel hiris2 ni, taburkan cantik2 telur ngan kubis kt nasi goreng yang korang letak kt tepi tadi

17. dah siap Nasi Goreng Alalatuk! he he


lupe lak nk story sampai abis...aku de gak tanya abang, 
"asal makan? kata tak nak" tanya aku ngan muka kereknye
abang jawab "tak boleh tahan bau die"
aku senyum bangga sambil jawab "hambik ko!"

moral of the story : makan je pe yang adik korang masak..ha ha ha 

No comments:

Post a Comment