Saturday, January 23, 2010

Sorry for everything...

Assalamualaikum...

Baru sebentar tadi aku menerima berita kemangkatan sultan johor..al-fatihah buat baginda..walaupun aku tak kenal sangat beliau ni camne, tp sekurang-kurangnye aku cube pupuk rasa hormat dalam diri..Ye lah, dalam berita banyak diceritakan kebaikan tapi dalam hidup masyarakat macam ni, yang buruk pun tak kurang...apa pun, Allah Maha Mengetahui hamba-hambanya...

Aku sendiri saban hari cuba menilai diri sendiri...macam muhasabah lah konon-kononye..tapi nak sebut muhasabah tu cam bagus jek aku ni..he he..mana de bagus..aku sendiri pon bertimbun dosa..ngan mak abah, ngan abang-abang super hero ku, ngan kawan-kawan aku yang cam senget, ngan si Boy motor kesayangan aku, ngan binatang, ngan pokok..adoi banyaknye nak sebut....tapi yang paling utama ngan tuhan yang satu..Astaghfirullahalazim...

Kalau dalam hidup ni setiap manusia diberi peluang hidup kali kedua di bumi, macam mana lah agaknye..mesti ramai gile yang sengaja wat dosa bertimbun2 masa hidup kali pertama pastu wat pahala banyak2 masa hidup kali kedua..ye lah lepas tu kan dah tak dapat hidup agi dah..hidup dalam kubur plak, pastu tunggu masa untuk diazab di akhirat plak..Allah Maha Pengampun...bertaubat lah sekarang..kerana sememangnya tidak ada kehidupan kali kedua dibumi...

Bila dikenang balik hari-hari yang aku dah lalui semalam, minggi lepas, tahun lepas, dan sebelum-sebelumnye, aku nak mintak maaf ngan semua orang...banyak betul salah aku..yang sengaja, yang tak sengaja..mana yang tersakit hati, mana yang kena marah, kena sound ngan aku (hish, mulut ni teruk betul!), kena tendang pon de(kaki pon teruk gak!)..aku mintak maaf banyak-banyak..entah berapa lame agi la aku dapat hidup kat dunia ni..kepada 'orang yang aku sayang', aku pon nak mintak maaf banyak-banyak ngan die..selama mana kami kenal, banyak salah aku..die ni dah la sikit punye baik..banyak tegur aku dari buat benda2 tak elok..nasihat aku kasi tutup aurat sebab katanya 'lelaki punya nafsu, bukannya malaikat'.. ingatkan aku supaya jaga solat, dahulukan solat(tapi kadang-kadang solat last minute gak..teruk3), selalu pesan aku jaga tingkah laku, maklum la aku ni kasar sket, dah kalo dibesarkan ngan adik beradik lelaki semuanya, camni lah jadinya, mak pun puas ajar aku jadi pompuan..dan setiap kali pon aku akan cuba untuk balas setiap nasihat dan pesanan darinye dengan ucap 'terima kasih banyak2 awak, insyaAllah saya cube'....aku ni kira tak bersyukur la kalo tak hargai org macam die..hu hu..

Walau apapun yang dah berlaku semalam, aku betol2 mintak maaf pada semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak.. Walaupun hari ini bukan hari raya tapi aku takot tak sempat nak cakap mana la tau kalau esok lusa ajal menjemput...dan selepas ini aku akan cuba membaiki segala salah silap yang telah aku lakukan..terima kasih kepada semua yang telah memberikan kebahagiaan kepada aku dalam hidup ini... 

"aku sayang kamu semua!"

No comments:

Post a Comment