Tuesday, January 26, 2010

Wedding Abang Min & Kak Liya '09

Assalamualaikum...

untuk kali ni aku nak post pasal wedding sepupu lelaki aku...ni sume pasal dok belek2 pic lam hardisk, upload jek r...

tak tau nak crite pe..tarikh weding pon aku lupe..tapi kalo xsilap lam bulan mei @ jun 2009..he he..sory r abg min & kak liya..

kasi layan la pic kt bwh ni sume ek... ;p
Pics kt atas ni sewaktu majlis akad nikah kat salah sebuah masjid di Gombak..dekat ngn umah pengantin pompuan la ni..pengantin pompuan ni aku panggil kak Liya..sepupu aku ni lak yang da jadi husband kak Liya, aku panggil abang Min..abang Min ni hampir sebaya ngan abang aku yang no.3..actually, aku tak attend pon majlis sebelah pompuan ni sbb mase ni aku tengah final exam..hu hu..sedihnye...so, pics ni sume abah yang amik..tp takpe, sbb majlis sebelah lelaku aku dapat datang..he he..tapi kena tolong2 diorang buat kerja sebab banyak sangat preparation yg belum siap..adoi.!

Haa...pics kt atas ni lak masa kenduri sebelah umah lelaki kt Temerloh,Pahang. saat ni aku memang cube cari sudut yg terbaik la untuk amik gamba cantik2..tp susah gak nk suoh pengantin ni fokus kt kite sorang, sebabnye banyak sangat kamera! fuh....

Pics kat atas ni lak mase aku ngan abang tengah excited mengabiskan makanan pengantin..sekali kantoi lak ngan abah..dari jauh abah senyap2 amik gamba kami tengah melantak..heeeee..malunya! ;p selain dari aku ngan abang, cousin aku yang laen turut sama tidak melepaskan peluang mengerjakan saki baik lauk pengantin..perkara biasa yang kami lakukan,tapi untuk kenduri saudara mara je, takkan umah orang lain pon kami nak bedal..tu memang betul tak tau malu punye..he he..

Kat atas ni lak gambar kakak kepada abang min..kitorang panggil die kakak jek..kirenye die ni sepupu pompuan kami yang paling tua la..tengok gaya die potong kek pon dah cam kakak kami..he he..kakak dah kawen, da ade anak laki sorang pon..dulu mase kakak kawen pon, kitorang bedal gak lauk pengantin kakak..heks~..


Pics kat atas ni lak mak, mak lang & abang sepupu aku..sekitar kerja2 kenduri kawen la ni...banyak sangat gambar org tengah wat keje ni, tapi tak dapat nak upload sume..ni pun dapat gak sekeping dua gambar mak tengah rehat & tolong2 kt dapur..hu hu..

Haa...yang ni lak, anak laki kakak,aqil ammar..budak ni makin besar makin nakal die..tengok la tu, takleh duk diam..orang lain sibuk kesana kemari uruskan kenduri, die pon kesana kemari main ngan barang2 yang die jumpe kat mane2 jek..kipas pengantin pon jadik...he he

Yang ni lak anak sepupu aku gak..comel kn? tengok r mak sedare die..he he...mak teh rindu r kt korang sume..hu hu..biler la plak aku nak merasa anak sedare sendiri nih..abang-abang ku sekalian, cepat r kawen....hu hu..

ok la..setakat ni jek entry kali ni..tak dapat nak upload sume gamba..wifi lambat jek..walauapepon..aku nak ucapkan selamat pengantin baru (dah lame pon sebenarnye) pada abang min dan kak liya..semoga dunia baru korang bahagia hingga ke akhir hayat..~amin~

Saturday, January 23, 2010

Sorry for everything...

Assalamualaikum...

Baru sebentar tadi aku menerima berita kemangkatan sultan johor..al-fatihah buat baginda..walaupun aku tak kenal sangat beliau ni camne, tp sekurang-kurangnye aku cube pupuk rasa hormat dalam diri..Ye lah, dalam berita banyak diceritakan kebaikan tapi dalam hidup masyarakat macam ni, yang buruk pun tak kurang...apa pun, Allah Maha Mengetahui hamba-hambanya...

Aku sendiri saban hari cuba menilai diri sendiri...macam muhasabah lah konon-kononye..tapi nak sebut muhasabah tu cam bagus jek aku ni..he he..mana de bagus..aku sendiri pon bertimbun dosa..ngan mak abah, ngan abang-abang super hero ku, ngan kawan-kawan aku yang cam senget, ngan si Boy motor kesayangan aku, ngan binatang, ngan pokok..adoi banyaknye nak sebut....tapi yang paling utama ngan tuhan yang satu..Astaghfirullahalazim...

Kalau dalam hidup ni setiap manusia diberi peluang hidup kali kedua di bumi, macam mana lah agaknye..mesti ramai gile yang sengaja wat dosa bertimbun2 masa hidup kali pertama pastu wat pahala banyak2 masa hidup kali kedua..ye lah lepas tu kan dah tak dapat hidup agi dah..hidup dalam kubur plak, pastu tunggu masa untuk diazab di akhirat plak..Allah Maha Pengampun...bertaubat lah sekarang..kerana sememangnya tidak ada kehidupan kali kedua dibumi...

Bila dikenang balik hari-hari yang aku dah lalui semalam, minggi lepas, tahun lepas, dan sebelum-sebelumnye, aku nak mintak maaf ngan semua orang...banyak betul salah aku..yang sengaja, yang tak sengaja..mana yang tersakit hati, mana yang kena marah, kena sound ngan aku (hish, mulut ni teruk betul!), kena tendang pon de(kaki pon teruk gak!)..aku mintak maaf banyak-banyak..entah berapa lame agi la aku dapat hidup kat dunia ni..kepada 'orang yang aku sayang', aku pon nak mintak maaf banyak-banyak ngan die..selama mana kami kenal, banyak salah aku..die ni dah la sikit punye baik..banyak tegur aku dari buat benda2 tak elok..nasihat aku kasi tutup aurat sebab katanya 'lelaki punya nafsu, bukannya malaikat'.. ingatkan aku supaya jaga solat, dahulukan solat(tapi kadang-kadang solat last minute gak..teruk3), selalu pesan aku jaga tingkah laku, maklum la aku ni kasar sket, dah kalo dibesarkan ngan adik beradik lelaki semuanya, camni lah jadinya, mak pun puas ajar aku jadi pompuan..dan setiap kali pon aku akan cuba untuk balas setiap nasihat dan pesanan darinye dengan ucap 'terima kasih banyak2 awak, insyaAllah saya cube'....aku ni kira tak bersyukur la kalo tak hargai org macam die..hu hu..

Walau apapun yang dah berlaku semalam, aku betol2 mintak maaf pada semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak.. Walaupun hari ini bukan hari raya tapi aku takot tak sempat nak cakap mana la tau kalau esok lusa ajal menjemput...dan selepas ini aku akan cuba membaiki segala salah silap yang telah aku lakukan..terima kasih kepada semua yang telah memberikan kebahagiaan kepada aku dalam hidup ini... 

"aku sayang kamu semua!"

Saturday, January 16, 2010

1st entry for the year of 2010

adei.......

penat3...sampai sg petani pukul 8pagi..(confirm miss subuh) , mintak driver bas drop lepas dari tol sg petani, tau2 abah & mak dah menunggu tepi jalan, mesti la dalam kereta...

masuk3 kereta, bagi salam (heh, anak yang baik ;p)..kasi cium tangan mak abah.....rindu giler sama mereka berdua neh....hu hu...after breakfast kt restoran mamak, balik rumah, terus siap2 nak pegi kilang..sebelum tu, lepak depan pc kt bilik abang jap, sempat layan fb barang seminit dua..he he..

cik odah dah ready nak bawak pegi kilang...ni sumer LI punyer pasal la aku kena balik umah tatkala long report ku tak siap2 agi..dekat sebulan takde kabar berita mengenai penerimaan aku sebagai student praktikal kt kilang yang satu neh..terpakse la aku pulang ke kampung settlekan sendiri...nak harapkan post express yang dah aku post, jauh sangat ke JB-SP? sampai sebulan takde pape agi..sedey3..

sampai kt kilang, dengan muka confident nye aku cakap kt mak guard kat lam post guard nu, "saya nk jumpe HR bhgn praktikal"..giler punyer keberanian,cam leh jumpe terus jek..ingat aku neh VIP ke? he he he...lepas mak guard tu cakap2 lam telefon, sekali die hulur ganggang kt aku da....ngeee..lantang gak cakap ngn die nye officer...dalam telefon boleh r camtu...dah explain pe masalah, sekali officer die kuar..turun padang beb..nervous gak aku..tapi ensem gak la officer die neh, ade iras eric leong,tapi melayu..ha ha ha..mau aku tak terlepas cakap depan die..kasi respect sket..my officer-to-be(insyaallah)..ha ha ha..

sudah aku ceritakan permasalahan, rupenye aku tersilap alamat...pergh...ni semua tak update punyer pasal la...tapi kan aku dah check kt internet pe..hu hu..so company diorang la yang tak update..he he..still tak nak ngaku salah...takpe3, officer ni dah janji nak call aku sekiranya diorang dah berjaya menemukan document yang aku post...dengan hati gumbiranya kami pulang...

tapi sempat lak aku ajak mak, abah & cik odah pegi melawat kedai kek kat pekan...teringin..he he..aku cekau kek yang paling murah sekali kat situ, dah la cute, coklat flav lak tuh..sukenye aku....

sampai kt counter, aku dah tersengih2 kt mak..paham2 jek mak sebab dah tentu mak yang bayar..tapi aku tengok kat atas counter tu ade kek chiffon, rupenyer abah punyer...chet...ingat kan aku sorang, abah pon same...ha ha ha...mak dah pening layan kami berdua...

kul 3.45ptg td, abah terjerit2 panggil nama aku...suoh tengok gerhana matahari..dah la aku dalam toilet,cepat2 aku setelkan 'urusan' ku..tak senang sunggoh..ha ha ha..abah cakap nak tengok, kena pakai sesuatu yang boleh melindungi mata..aku amik la sunglasses aku lam handbag, tapi tak sempat nak pakai abah cakap, "cari yang lain, yang tu tak sesuai, tak cukup gelap, nanti rosak mata"..kat mana lagi nak carik..abah bagi sunglasses abang dari dalam casing...sempat aku belek brand ape..kuang asam betol abang aku, pakai spek Levi's...huh! tapi still tak cukup sesuai untuk tengok gerhana matahari...

then, abah suoh pulak aku amik sunglasses die kt dalam dashboard kt kereta..berlari ler aku amik kunci kereta yang bergantung..tengok3,still same cam spek aku & abang la...pastu abah tanya, "negative filem kan boleh pakai?"...adoi...abahku yang sorang neh, bape lame da kite tak pakai kamera yang manual tu...mane nak jumpe lagi negatif...hu hu...kesudahnannya, kami tak dapat tengok gerhana matahari...abah start enjin moto pegi masjid, katanya ade buat solat sunat gerhana...ade ek? ngeee...aku pon xtau..mak & cik odah lak lam bengkel, tak kuar2..sian diorang...tak tau pape


*sekadar hiasan*

sampai ke petang gak aku menunggu panggilan dari 'eric leong' neh...takde pape pon...hu hu hu...sungguh sedey...terpakse la aku kuburkan harapan aku untuk wat praktikal kt situ...jom surf kt intenet cari kilang lain sebelum terlambat...

pada kawan2 yg belum de pape respon pasal LI, silalah bersabar dan berikhtiar...good luck!